Vlooien zijn niet alleen een vervelende overlast voor je kat, maar kunnen ook leiden tot jeuk, huidirritatie en zelfs allergische reacties. Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of je kat vlooien heeft, zodat je snel kunt handelen om ze te behandelen en verdere verspreiding te voorkomen. In dit artikel delen we vijf tekenen waaraan je kunt herkennen of je kat vlooien heeft en geven we advies over hoe je hiermee om kunt gaan.
1. Overmatig krabben en bijten
Een van de meest voorkomende tekenen van vlooien bij katten is overmatig krabben en bijten. Als je merkt dat je kat constant aan zijn vacht krabt of zichzelf bijt, vooral rond de nek, de rug en de staart, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien. De beten van vlooien veroorzaken irritatie en jeuk, wat resulteert in dit gedrag bij katten.
2. Kleine zwarte puntjes op de vacht
Vlooienpoep, ook wel bekend als vlooienontlasting, ziet eruit als kleine zwarte puntjes en kan op de vacht van je kat worden gevonden. Met een vlooienkam kam je ze er uit. Deze puntjes zijn eigenlijk verteerd bloed dat door de vlooien wordt uitgescheiden. Om te controleren of deze zwarte puntjes inderdaad vlooienpoep zijn, kun je ze op een vochtig wit papieren doekje drukken, bijvoorbeeld op wc-papier of keukenpapier. Als het papier na het indrukken een roodbruine kleur krijgt, is dit een indicatie dat het om vlooienpoep gaat.
3. Huidirritatie en roodheid
Vlooienbeten kunnen bij katten huidirritatie en roodheid veroorzaken. Als je merkt dat je kat krabt, bijt of likt op bepaalde delen van zijn lichaam en als gevolg daarvan roodheid of irritatie optreedt, dan kunnen vlooien de boosdoener zijn. Let vooral op gebieden zoals de buik, liezen en oksels, waar vlooien zich vaak nestelen.
4. Zichtbare vlooien of vlooienpoep
Soms kun je vlooien daadwerkelijk op de vacht van je kat zien kruipen. Deze kleine bruine insecten bewegen zich snel en kunnen moeilijk te vangen zijn. Als je echter goed kijkt, kun je ze zien langs de huid van je kat bewegen. Naast de vlooien zelf, kun je ook vlooienpoepjes op de vacht vinden, zoals eerder beschreven.
5. Haarverlies en hotspots
Langdurige vlooienbesmetting kan leiden tot haarverlies bij katten, vooral op plaatsen waar ze vaak krabben en bijten. Dit haarverlies kan resulteren in kale plekken op de huid, die vatbaar zijn voor infecties en hotspots kunnen veroorzaken. Hotspots zijn gebieden van ontstoken en geïrriteerde huid die zeer pijnlijk kunnen zijn voor je kat.
Vlooien bij je kat ontdekt? Tijd om te behandelen!
Het herkennen van de tekenen van vlooienbesmetting bij je kat is essentieel voor een tijdige behandeling en preventie van verdere verspreiding. Als je een of meer van de bovenstaande tekenen bij je kat opmerkt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Raadpleeg je dierenarts voor advies over de beste behandelingsopties en volg nauwgezet de instructies voor het gebruik van vlooienpreventieproducten om je kat, je huis en jezelf te beschermen tegen deze hinderlijke parasieten.
* In dit blog maken we gebruik van affiliatie linkjes. Hier merk jij in principe niets van, maar hierdoor ontvangen wij een kleine vergoeding, wanneer je iets koopt in de desbetreffende webshop. Door hier gebruik van te maken kunnen wij de website Katten Tips blijven onderhouden.